Veszteség feldolgozása – kérdések

A veszteség feldolgozása nekem nem meggy. Tényleg más is ez a tehetetlenség érzést, fájdalmat, önmarcangolást éli meg?

Igen, az emberek többsége azt feltételezi valami gond van vele, hogy nem tudja az életébe felmerülő veszteséget feldolgozni, és minden más embernek pedig megoldja. Ezt azért gondoljuk így mert arra tanítottak bennünket, hogy ne mutassuk ki érzéseinket. A legtöbb embernek problémát okoz a veszteség feldolgozása.

A veszteség feldolgozása  a gyász fájdalmát enyhíti?

A kapcsolatok beteljesítésével a gyász okozta szenvedést tudjuk enyhül, ami megkönnyebbülést és megbékélést hoz. Kutatásokkal alátámasztották a módszer hatékonyságát.

Segít elhúzódó gyász esetén is?

Az akár évtizedek óta húzódó lelki fájdalom is enyhíthető, amikor az elménkben és a lelkünkben a megfelelő helyre kerülnek az elhunyttal kapcsolatos érzelmeink.

veszteség feldolgozása

Szükség van a fájó emlékek felidézésére?

Az elfojtott érzelmek csak a felszínen jelentenek megoldást, de előhívhatod az elzárt érzelmeket és kiengedheted, hogy megkönnyebbülten folytathasd az életed.

Nem szeretném senkinek se elmesélni a részleteket. Úgyis kaphatok segítséget?

Igen, nem az esemény a fontos a veszteség feldolgozása során, hanem az érzelmek.

El lehet fogadni a természet rendjét és nyugodtan együtt élni az elmúlás tudatával?

Talán az egyik legnehezebb, de mégsem lehetetlen feladat elfogadni a természet ezen rendjét. De te is, ahogy mindenki, képes vagy rá, ha a megfelelő eszköz és információ a rendelkezésére áll.

Veszteség feloldása alkalmas egy elhunyt személlyel rendezni az érzelmeimet?

Bár a fizikai síkon már nincs lehetőség a lelkiismeretfurdalás vagy a neheztelés rendezésre, amikor már elment az érintett személy, de a szívedben bármikor rendezheted az sérelmeket és felszabadulhatsz a nyomasztó érzelmek alól.

Megtudom szabadítani magamat a  nyugtalan éjszakai alvástól?

A rendezetlen gyász – akár tudatában van az ember, akár nem – okozója lehet az álmatlan éjszakáknak. Ahogy a felszínre kerülnek az okok és rendezni tudjuk őket, ismét nyugodt éjszakáknak nézhetünk elébe.

Van esély elengedni a fájdalmat és újra meglátni a szépet az életben?

Bármennyire is fájdalmas érzés elveszíteni a szeretteinket, vágyainkat a szenvedésnek nem kell örökké tartania. Meg tudod tanulni, hogy újra átéld a boldogságot és az örömöt egy ilyen nehéz élmény megtapasztalása után is.