Hogyan lehet Megbocsátani?

Megbocsátani számos módon lehet: vallási értelemeben imádsággal, gyónással nyerhetjük el a bocsánatot, míg más kultúrákban akár meditációval is rálelhetünk belső békénkre. Sokaknak bevált módszer a levélírás rituáléja is. A legújabb kutatások szerint azonban a levélírásnak van egy még hatékonyabb módszere, hogy ne csak a negatív érzelmekre koncentrálunk, hanem a pozitívakra. Ilyenkor a sértett írott levélben megfogalmazza dühét, majd ezt követően, elképzeli milyen megbocsájtani, és ezt írja le a levélben. Mindenki maga dönti el, hogy kézbesíti-e a levelet, én nem ajánlom. Valójában a rituálé lényege nem abban rejlik, hogy a másik fél megismerje a levél tartalmát. Sokkal inkább magán a levélírás folyamatán van a hangsúly.

Valódi, kézzel írott levelet kapni nagy öröm, sőt a levélírás is jó hatással van az egészségünkre! Az írás jótékony hatásairól sok tanulmány született. A szavak érzelmeket kifejező és éppen ezért feloldó, nehéz helyzeteken átsegítő ereje bevált módszer a félelmek csökkentésére és a negatív érzelmektől való megszabadulásra.

Kutatási eredmények

Terry Vance amerikai pszichológus állítja, a levélírás olyan magányos tevékenység, mely biztonságot nyújt és megakadályozza, hogy az érintett felek eltérjenek a témától. “Ha megbeszélik a problémákat, az általában nagyon jó, de könnyen vitatkozássá, veszekedéssé fajulhat a helyzet, amikor a felek személyeskedni kezdenek vagy folyamatosan a másikat hibáztatják. Így gyakran megrekednek ugyanazon a szinten, mint ahol elkezdték” – mondja a szakember. “A levélírással, még akkor is, ha soha nem küldjük azt el, kikerülünk ebből az ördögi körből. Ha megfogalmazzuk a gondolatainkat, érzelmeinket, azzal fel is oldjuk azokat és képesek leszünk új szemszögből vizsgálni a kapcsolatainkat.”

Segítő eszköz

Ezeket a leveleket felolvashatja az írója a segítő specialistának, egy bizalmas barátjának vagy egy családtagjának, de össze is tépheti vagy el is égetheti. Sőt a levelek címzettje időnként nem is lehet képes arra, hogy elolvassa azt: egy hirtelen elhunyt családtagtól, egy elhagyott szeretőtől, egy elveszített kisbabától is el lehet búcsúzni levélben, és megbocsátani a negatív érzelmeket.

Fontos észben tartanunk, hogy ezzel a gyakorlattal saját magunkat készítjük fel, és erősítjük, hogy vannak eszközeink a csalódással szemben. Ezen kívül fontos megbocsátani önmagunknak is, meg kell szabadulnunk az önostorozó gondolatainktól a boldogabb jövő érdekében.

Kutatások bizonyítják, hogy a hálával, köszönettel és szeretettel teli levelek nemcsak annak okoztak örömet, hanem azoknak a boldogság- és elégedettségszintjét is növelték, akik megírták ezeket. A hangulat javulása ráadásul hosszú ideig kitartott.

Megbocsátani


A szakemberek szerint a levélnek nem kell hosszúnak lennie. Érdemes kerülni a közhelyes frázisokat. Legyen benne minél több személyesség. Ne csak azt írjuk le, hogy megköszönjük a másik kedvességét. Azt is fejtsük ki, hogy milyen kellemes érzéseket váltott ki ez bennünk, milyen pozitív hatással volt a tett vagy élmény az életünkre, és mennyit tanultunk a másiktól. Hogy géppel vagy kézzel írjuk a levelet, a kutatók szerint mindegy. A lényeg, hogy küldjük el és szerezzünk egy-két boldog percet a másik félnek! Közben ugyanis végiggondoljuk saját érzéseinket, így le tudjuk vezetni érveinket, melyek a kapcsolat végkimenetelétől függetlenül segítenek a megbocsátani.

Megbocsátani nehéz

Most egy pillanatra próbáljunk belehelyezkedni a következő történetbe! Képzeljük el, hogy párunkról kiderül, hazudott nekünk! Vajon ezek után elkezdjük listába szedni jó és rossz tulajdonságait? Értékeljük azokat, és megpróbáljuk megítélni, vajon objektíven milyen embernek számít? Alighanem ilyenkor inkább arra igyekszünk emlékeztetni magunkat, hogy mindenki  saját viselkedésének egyedüli és kizárólagos kontrollálója. Ha sikerül mindezt őszintén tudatosítanunk magunkban, és ha él bennünk a motiváció, akkor képesek lehetünk elengedni a fájdalmat.

Lehetséges az is, hogy a sértett fél megpróbálja elnyomni érzéseit.s Törekszik egyben tartani a kapcsolatot. Ha hagyjuk, hogy fortyogjon bennünk a düh és a sértettség, nem tudjuk teljes mértékben kihasználni azokat az előnyöket, örömöket, amit a megbocsátani érzés által megélhettünk.

A kapcsolat végkimenetelétől függetlenül, a saját megnyugvásunk érdekében: bocsássunk meg!