Gyógyulás a gyászból és Tévhitek

Szerettünk elvesztése után egészséges életcélunk lehetne a gyógyulás a gyászból, de mielőtt ez megfogalmazódna bennünk, már nyomást gyakorol ránk a környezettünk. Jó szándékkal szeretnének segítséget nyújtani, de számunkra sok esetben ez nem, hogy könnyebbséget hozna, hanem inkább nehézséget pl.: „Lépjek túl, inkább a jövőre tekintsek, legyek tekintettel a körülöttem lévő emberekre.”

Gyógyulás a gyászból megnehezíti, hogy téves hiedelmek mintákat alkalmazzunk, ami valójában nem segíti gyógyulásunkat. Mivel mást nem ismerünk, ezt alkalmazzuk és mi is ezt adjuk át gyermekeinknek, mert nem akarunk tehertelenül állni, szeretnénk embertársunknak segíteni. Gyógyulás a gyászból, azt tartják egészségesnek, hogy jó ha minél hamarabb megtörténik, mert különben benne ragadunk, és nem lesz többé életünk. Mi az elvárásoknak meg szeretnénk felelni, ezért úgy is viselkedünk, mintha minden rendben lenne, de hogy bennünk valójában mi zajlik? Nyomasztó érzés, ami elkísér míg el nem tudjuk engedni, de erre meg nem hagyunk idő…. Megtanultuk, hogy az elismerés által kapjuk a vágyott szeretet, elfogadást, ezért annak megfelelően cselekszünk. Társadalom azt mutatja, hogy ne beszéljünk róla, mert akkor másokat terhelünk. Nem élhetjük meg, mert másnak kellemetlen, ha kifejezzük fájdalmunkat.

Gyógyulás a gyászból
Gyógyulás a gyászból
Gyógyulás a gyászból…

Ezekkel a téves eszközökkel vajon lehet? Nem, mert zavarodottságot okoznak, és nem hatékonyan segítenek.

1.Ne szomorkodj, veszünk egy újat! Az életem része volt a kiskutyám, hogyan kérhetik tőlem, hogy ugyanazt érezzem egy másik iránt, mintha az első nem is létezett volna. Egy kis túlzással ez olyan lenne, mintha holnap egy özvegyet meglepném egy új férjjel és azt várnám el szeresse ugyanúgy, mint az elsőt, akit elvesztett.

2.Ne légy szomorú! – jelentése: Ne sírj! Ha fájdalom ér, miért nem sírhatok? Ez is helytelen? “Ha síni akarsz menny a szobádba, nem kell mindenki hangulatát elrontani!”, pedig természetes folyamat, hogy a családunk biztonságos közegébe szeretnénk megélni, túllépni a bennünk felmerülő negatív érzéseket. Ez azt jelenti, hogy nevess akkor veled nevetnek, sírsz, egyedül fogsz maradni! Ezért is alakult ki, az a szokás, ha valaki sír „Hagyjuk békén, egy kis időre van szüksége”, de hol van itt a támogatás?   

3. Az idő mindent megold! Igen az idő mindent megold, ha az alatt kicsi apró helyes lépéseket teszünk, különben nem fog semmi se változni. Mi történik, ha eltörik a kezünk, ahogy a testnek, úgy a léleknek is törődésre van szüksége a gyógyuláshoz!

4.Erősnek kell lenned a gyerekeid miatt – mások miatt. Én nem lehettek gyenge, nem lehetek érzékeny, mert akkor magammal foglalkoznék, rögtön bűntudatomnak kell lennie, hogy másokat elhanyagolok.

6.Foglald le magad! Hogy tudok valamin túl lenni, elengedni, ha nem szánok rá időt?

Gyógyulás a gyászból és a vele kapcsolatos tévhitek sok kérdést vethetnek fel bennünk:

Segítségünkre vannak ezek a kijelentések?

Ettől tényleg jobban érezzük magunkat?

Már nem is fáj a velünk történtek?

Ezután úgy érzzük majd, hogy nyugodtan megoszthatjuk a bánatunkat?

Tudunk majd a gondjairól beszélni?