Gyászfolyamata – Egyéni, Páros konzultáció

Gyászfolyamata elindul, amikor veszteséget élünk meg. Negyvenféle veszteséget különböztetünk megami megnehezíti a mindennapi életünk könnyed, felhőtlen létét. Minden olyan életesemény is  ide tartozik, ami visszafordíthatatlan változást hoz az életünkbe. Ezek lehetnek akár pozitív, akár negatív életesemények. Gyászfolyamata kialakulhat: életkori szakaszok lezárulása, bizalom-, biztonság-, barátságok elvesztése, szakítás, válás, lakóhely-, iskola-, munkahely váltás, szellemi-, testi- anyagi- helyzetünkben bekövetkezett változások. Vannak a gyásznak azonban kevésbé kézzel fogható esetei is. Amikor a terveinkről, céljainkról, álmainkról, vágyainkról kell lemondanunk, vagy a beteljesülésüket kísérő érzések kerítenek hatalmukba pl. a házasságkötés, gyermek születése, nyugdíjazás.

Ha nem tudatosul akkor életünkön át cipeljük és nem értjük hova tűnt az életkedvünk. Életünk során a fel nem dolgozott veszteségek lerakodnak és tüneteket, betegségek okoznak. Tünetei hasonlóak: levertség, érzelmi kimerültség, enerváltság, idegkimerülés, stressz, pánikroham, poszttraumás stressz, depresszió stb. Sok esetben a gyász félre diagnosztizálják, depresszió vagy szorongásnak ítélik, majd gyógyszerekkel szeretnénk megszüntetni. Gyógyszerekkel, kedélyjavítókkal csak eltemetjük az érzéseinket, amihez később nagyon nehéz kapcsolatba kerülni. Néha szükséges, de azt az illúziót keltheti a gyászolóban, hogy kigyógyultam, abba hagyjuk a gyógyszert és újra rosszul leszünk. gyógyszerfüggőséghez vezethet.

A nyugat társadalomban hiányzik a veszteségek elengedésével kapcsolatos rituálék. Úgy teszek mintha nem lenne semmi bajom, mert a környezet tehetetlen és kellemetlennek éli meg a másik személy érzelmeinek meg nyilvánulását. Sok esetben megkérdőjelezik, megítélik, kritizálják, ezáltal az érzelmi elszigetelődése egyre növekszik. Rájövünk nem lehetünk önmagam, nem fogadnak így el bennünket. Úgy gondolják meg volt a temetés, lépjünk túl a fájdalmon, nézzünk a jövő felé.

A gyászfolyamata alatt adott reakció négy formáját írták le a kutatok:

  • félelem
  • bánat
  • veszteség legyőzésének attitűdje
  • kudarc, legyőzöttség – az utóbbi háttérjelentése a belenyugvás, az elfogadás, és a beteljesülés
gyászfolyamata
MIT KEZDJÜNK VELE?

A gyász feldolgozás célja, hogy segítségünkre legyen a jelentős érzelmi veszteség okozta fájdalom, az elszigeteltség és a magány feloldásában, hogy energikusan, felszabadultan éljük meg életünket.

Elhunyt vagy élő személy kapcsolatos, régi v meglévő problémák kezelése igényként jelenjen meg. Ne jelentéktelen dolgokként kezelünk valakivel vagy valamivel kapcsolatos érzéseinket. A gyász folyamata a  kicsiny, de helyes döntések sorozata. Megfelelő információk, cselekvési program szükséges hozzá. Megbocsájtás által megszűnik a neheztelő érzés valaki vagy valami felé. amik gátolná azt a képességünket, hogy teljes jelenlétben legyünk, mert újra és újra arra késztet bennünket, hogy átéljük a fájó emléket. Sokszor generáción átívelő a megbocsájtás tárgya.

Valaki nem képes a megbocsájtásra, annyira erős ellenállása van. Ha nem tudunk megbocsájtani, minket bánt, nem őket. Neki nem árt, ha dühös vagy, de önmagadnak igen. Önmagunkért kell a megbocsájtás, nem a másik feloldozásáért, nem mentjük fel tettei alól, nem fogadjuk el, hogy oké ezzel nincs semmi gond, ez természetes. A megbocsájtás tett, nem pedig érzelem. Nem érezhetsz megbocsájtást, míg meg nem tetted. Ez a neheztelés feladása.

„Megbocsájtok, de nem feledek.”   Ki lesz börtönbe zárva? Szíve, lelke, teste? Kinek az életét korlátozza?

Gyászfolyamata

A konzultáció alapvetése, hogy minden emberi kapcsolatunk egyedi. Ezáltal a gyász is egyedi, ezért természetesen mindenki másként éli meg. A bennünket ért veszteségekért nem okolhatjuk magunkat. Nem változtathatunk a történteken, de az érzelmi viszonyulásunkat igen. Csupán 1% a mi felelősségünk, ezt fel kell vállalnunk, cselekednünk a gyógyulásunk érdekében! 

Minden kapcsolat egyedi, ezért minden gyász is egyedi . A feldolgozatlan gyász a ki nem mondott érzelmi kommunikációról szól. Ezért a cél a beteljesítés! Ami lehet könnyekkel jár! Legyünk őszinték, hogy elégedetten élhessünk! Ahhoz, hogy beteljesítsük érzelmileg a kapcsolatot, számba vesszük a gyásszal kapcsolatos tévhiteket, megvizsgálják azok ránk való hatását.  Sorba vesszük veszteségeinket ezáltal azonosíthatóakká válnak azok a problémák, majd kiválasztjuk azt a veszteséget, ami a jelenüket leginkább befolyásolja, ami lehet nem is az adott kapcsolatból származtak eredetileg, hanem korábbiakban szerzett sebek. Az egyéni felelősségek és az érzelmeink feltárásával, a be nem teljesített érzelmi közlések gyógyító tényezőkké alakításával pontos instrukciók alapján elkészítjük a beteljesítő levelet. Érzelmeink kimondásával tudunk hozzájárulni a veszteségek feldolgozásához.

Hogyan segíthet a gyászfolyamata?

A Gyászfeldolgozás Módszer® Támogató egyéni formában 7 héten keresztül heti 1 órát vesz igénybe a gyász feldolgozása során a résztvevő elsajátít egy cselekvés programot. Alkalmazásával nem csak a múltbéli veszteségeket tudja érzelmileg feldolgozni, hanem a jelenben, és a jövőben esetlegesen érkező negatív érzéseket is megtanulja kezelni. A gyászfeldolgozás az életünk minőségének megváltoztatható eszközévvé válhat. Segítségével bűntudat, fájdalom nélkül gondolhatunk a múltra, félelem nélkül a jövőre, jelenben élhetünk, kiegyensúlyozott kapcsolatokban.