Gyász feldolgozás

Mindenkinek alapvetően szűksége van gyász feldolgozás alkalmazására, hisz mindannyian érintettek vagyunk. Az életünkben 3 dolog biztos, a születés, a halál és hogy veszteségeket élünk meg, ami gyászreakciót válthat ki. A gyász feldolgozása nem csak a szeretteink elvesztéséhez kapcsolódhat, hanem a születésünk óta magunkkal cipelt fájdalmak, sérelmek, traumák összességéhez.

Veszteségeink

40 féle veszteséget különböztetünk megami megnehezíti a mindennapi életünk könnyed, felhőtlen létét. Minden olyan életesemény ide tartozik, ami visszafordíthatatlan változást hoz az életünkbe. Ezek lehetnek akár pozitív, akár negatív életesemények.  Nézzünk pár példát: életkori szakaszok lezárulása, bizalom-, biztonság-, barátságok elvesztése, szakítás, válás, lakóhely-, iskola-, munkahely váltás, szellemi-, testi- anyagi- helyzetünkben bekövetkezett változások. Vannak a gyásznak azonban kevésbé kézzel fogható esetei is. Amikor a terveinkről, céljainkról, álmainkról, vágyainkról kell lemondanunk, vagy a beteljesülésüket kísérő érzések kerítenek hatalmukba pl. a házasságkötés, gyermek születése, nyugdíjazás.

Gyász feldolgozás

A gyász feldolgozás célja, hogy segítségünkre legyen a jelentős érzelmi veszteség okozta fájdalom, az elszigeteltség és a magány feloldásában, hogy energikusan, felszabadultan éljük meg életünket.

A gyász feldolgozás alapvetése, hogy minden emberi kapcsolatunk egyedi. Ezáltal a gyász is egyedi, ezért természetesen mindenki másként éli meg. A bennünket ért veszteségekért nem okolhatjuk magunkat. Nem változtathatunk a történteken, de az érzelmi viszonyulásunkat igen. Csupán 1% a mi felelősségünk, ezt fel kell vállalnunk, cselekednünk a gyógyulásunk érdekében! 

gyász feldolgozás

A gyász feldolgozása során el kell sajátít egy cselekvés programot. A program több apró lépésből áll. Ahhoz, hogy beteljesítsük érzelmileg a kapcsolatot, számba vesszük a gyásszal kapcsolatos tévhiteket, megvizsgálják azok ránk való hatását.  Sorba vesszük veszteségeinket ezáltal azonosíthatóakká válnak azok a problémák, majd kiválasztjuk azt a veszteséget, ami a jelenüket leginkább befolyásolja, ami lehet nem is az adott kapcsolatból származtak eredetileg, hanem korábbiakban szerzett sebek. Az egyéni felelősségek és az érzelmeink feltárásával, a be nem teljesített érzelmi közlések gyógyító tényezőkké alakításával pontos instrukciók alapján elkészítjük a beteljesítő levelet. Érzelmeink kimondásával tudunk hozzájárulni a veszteségek feldolgozásához. Érzelmileg függetleníteni tudjuk magunkat az eseménytől, hogy  egészséges és boldog életet élhessünk. Ezen lépések szakszerű megtételével, nem csak a múltbéli veszteségeket tudja érzelmileg feldolgozni, hanem a jelenben, és a jövőben esetlegesen érkező negatív érzéseket is megtanulja kezelni. A gyászfeldolgozás az életünk minőségének megváltoztatható eszközévvé válhat. Segítségével bűntudat, fájdalom nélkül gondolhatunk a múltra, félelem nélkül a jövőre, jelenben élhetünk, kiegyensúlyozott kapcsolatokban.